[Hlavní strana] [Kalendář akcí] [Kontakt] [Pro registrované]



Návrat na hlavní stranu

Škubánky

1 kg brambor, 10 g soli, asi 150 g hrubé nebo polohrubé mouky, 100 g sádla, na posypání mák s cukrem, strouhaný tvaroh nebo sýr
Oloupané brambory nakrájíme na čtvrtky, zalijeem osolenou vroucí vodou a uvaříem skoro do měkka. Vodu slijeme do hrnku, brambory rozšťoucháme, obrácenou vařečkou uděláme do nich několik děr (šťouchů) až ke dnu a do těchto otvorů nasypeme mouku. Na mouku nalijeme polovinu odcezené horké vody. Hrnek zakryjeme, postavíme na mírné teplo a necháme asi 20 minut stát, až se mouka propaří. pak přebytečnou vodu slijeme, brambory zpracujeme i s moukou nejlépe vařečkou na husté těsto. Podle chuti dosolíme. Lžíci namočenou v sádle vykrajujeme škubánky, na míse je sypeme a mastíme.



Copyright 1998-2024 © Luděk Šorm