[Hlavní strana] [Kalendář akcí] [Kontakt] [Pro registrované]



Návrat na hlavní stranu

Historie obce Sousedovice [ Historie (archivní dokument) ]

Na vrchu nazývaném "Hradiště" byla již osada v době starší železné (asi ve 4. století před Kristem), která byla obehnána kamennými valy.
Původní obyvatelé hradiště náleželi zřejmě k pokolení kamenných mohyl. Opustili je asi krátce před 2. století před Kristem, neboť z mladší doby železné nebyly objeveny žádné nálezy. Teprve kolem 7. století po Kristu bylo hradiště znovu osídleno slovanským kmenem. Slované obnovili skoro zaniklé hradiště a ještě vybudovali při jižním valu druhou část - předhradí, které spolu s hradištěm bylo používáno podle dostupných zpráv až do 10. století po Kristu.
Svědčí o tom nálezy starší i střední hradištní keramiky (střepů, hliněných nádob).
Byly nalezeny i nože, přeslen, kosti zvířat apod.

První zmínka o Sousedovicích se datuje roku 1243, kdy Bavor I. daroval část Strakonického hradu s několika vesnicemi, mezi nimiž byly i Sousedovice, konventu řádu sv. Jana Maltézského.

O historii obce se dočteme v místní kronice, která byla založena roku 1924.

Prvním kronikářem se stal řídící učitel zdejší dvojtřídní školy Václav Kšanda, který měl spoustu pokračovatelů. Bohužel, kronika nebyla vedena pravidelně, a proto v ní mnoho, jistě důležitých údajů, chybí.
Z kroniky se dozvíme, že v roce 1836 byla slavnostně otevřena škola, která byla v současné době pronajata Oblastní charitě ve Strakonicích.

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 16.08.2004 v 08:35 hodin



Copyright 1998-2024 © Luděk Šorm